4 urheilulajia, jotka ovat muuttuneet eniten teknologian kehityksen myötä viime vuosien aikana

Erilaiset urheilulajit ovat jo vuosisatoja kiinnostaneet ihmisiä. Aivan kuten muukin maailma, myös urheilun parissa on koettu suuria muutoksia ja teknologian uusilla innovaatioilla on ollut suuri rooli eri lajien kehityksessä. Tänään sukellamme tähän mielenkiintoiseen teemaan hieman tarkemmin.

Teknologian kehitys osana urheilua

Kun katsotaan vuosisatoja tai vaikkapa vain vuosikymmeniä taaksepäin, olivat useat urheilulajit hyvinkin erilaisia. Monien lajien suosio on kasvanut räjähdysmäisesti, jonka ansiosta niiden parissa muun muassa kilpaillaan nykyään kansainvälisellä tasolla. Tämä on tuonut mukanaan monia uusia haasteita ja mahdollisuuksia. Teknologian kehitys on parantanut itse urheilijoiden suorituksia, jonka lisäksi se on tuonut lajit lähemmäs katsojia ja faneja.

Teknologian kehityksen myötä muun muassa erilaiset vedonlyöntimahdollisuudet kuten suosittu pitkäveto, ovat siirtyneet internetin pariin. Tämän ansiosta urheilun ystävillä on aiempaa helpompi pääsy erilaisten kohteiden valikoimaan niin tietokoneen kuin myös mobiililaitteiden välityksellä.

Myös internetin ja tv:n kehitys, sekä erilaisten striimauspalveluiden yleistyminen ovat tuoneet yhä useammat lajit lähemmäs katsojia. Tällä on ollut valtava vaikutus useiden urheilulajien suosion kasvuun ja se on saanut myös useat harrastajat innostumaan uusien lajien kokeilemisesta. Seuraavaksi lähdemme selvittämään, mitkä neljä lajia ovat muuttuneet eniten teknologian kehityksen myötä.

Football, Ball, Fire, Flames, Burn, Burning, Sport

Jalkapallo

Jalkapallo on jo vuosikymmeniä ollut maailmanlaajuisesti yksi suosituimmista lajeista niin harrastajien, ammattilaisten kuin myös fanien keskuudessa. Mutta millä tavoin laji on hyötynyt teknologian kehityksestä? Yksi suurimmista muutoksista, joka on nähty parin kuluneen vuoden aikana on maaliviivateknologian, eli GLT:n, käyttöönotto. Se otettiin ensimmäisen kerran käyttöön vuoden 2014 MM-kisoissa, jonka jälkeen tätä modernia teknologiaa on alettu hyödyntämään yleisesti futiksen parissa.

Sen ansiosta tuomarivirheet vähenevät ja maalien laillisuus kyetään tarkastamaan entistä tehokkaammin. Tämä on tuonut suuria muutoksia jalkapallokisoihin ja helpottanut myös esimerkiksi sen parissa tapahtuvaa vedonlyöntiä, kun maalitilanteet voidaan tarkastaa entistä huolellisemmin.

Tennis

Hieman vastaava teknologia kuin GLT, on myös mullistanut tenniskentillä tapahtuvaa kilpailua. Tätä teknologiaa kutsutaan Hawk-eyeksi, eli haukansilmäksi. Kyseessä on suurnopeuskameroita hyödyntävä tietokonejärjestelmä, jota käytetään tuottamaan animoitu rekonstruktio pallon liikkeistä. Sen avulla voidaan entistä paremmin tarkastaa, oliko pallo niin sanotusti sisällä vai ulkona. Tämän teknologian myötä tenniksen otteluista on tullut aiempaa reilumpia ja erilaisten tilanteiden arvioiminen on tullut entistä tarkemmaksi.

Hevosurheilu

Hevosurheilu on ollut hieman hitaampi hyväksymään teknologian osaksi lajin kehitystä, mutta muutaman kuluneen vuoden aikana myös tämän erittäin suositun lajin parissa on koettu suuria teknologisia mullistuksia. Erilaisten teknologisten innovaatioiden avustuksella esimerkiksi hevosten hoitoa ja kuljetusta on kyetty parantamaan, ja hevosten turvallisuutta ja terveyttä kyetään pitämään silmällä entistä paremmin.

Tämä laji on myös tunnettu jo vuosikymmeniä vedonlyöjien keskuudessa ja kehityksen myötä erilaisten vetojen asettaminen on muuttunut huomattavasti. Mobiililaitteiden ja tietokoneiden välityksellä vedot ovat tulleet paljon lähemmäksi kuluttajia.

E-urheilu

Viimeisenä otamme käsittelyyn nykyään todella suurta suosiota nauttivan e-urheilun, joka on noussut kuluttajien ja harrastajien pariin vain ja ainoastaan teknologian kehityksen ansiosta. Kyseessä on elektroninen urheilu, joka on tietotekniikkaa hyödyntävää kilpaurheilua. Sitä voidaan harrastaa sekä joukkueissa, että yksin, riippuen pelistä. Tyypillisesti e-urheilun lajit ovat tietokoneella tai konsolilla toimivia viihdepelejä, jotka toimivat hyvin samaan tapaan, kuin muut entuudestaan tutut tietokonepelit.

Tämä urheilumuoto näki päivänvalon vasta joitakin vuosia sitten, mutta se on jo lyhyessä ajassa noussut useiden harrastajien ja kilpailijoiden suosioon. E-urheilu onkin erittäin loistava esimerkki teknologian kehityksen tuomista uusista mahdollisuuksista.

Menneisyydestä nykypäivään

Urheilun maailma on kehittynyt vuosien saatossa useilla eri tavoilla. Oli kyseessä sitten jalkapallo, jääkiekko, koripallo tai lähes mikä tahansa laji, teknologian erilaisia innovaatioita kyetään hyödyntämään erinomaisesti lajien kehityksessä, kasvussa ja parantamisessa.

Muun muassa erilaiset kamerateknologiat, tietokoneiden kehittyminen ja mobiililaitteiden yleistyminen sekä VR-teknologia ovat vain muutamia esimerkkejä, jotka ovat mullistaneet urheilun maailmaa parin viimevuoden aikana. Esimerkiksi kilpailujen analysointi on tullut entistä tarkemmaksi, joka vaikuttaa suoritusten lisäksi esimerkiksi vedonlyöntien reiluuteen ja oikeudenmukaisuuteen, joka on erittäin tärkeää urheiluvetojen parissa.

Elämme parhaillaan alkuvuotta 2022 ja jos katsomme urheilun nykytilaa verrattuna esimerkiksi 20-vuoden takaiseen, on tämä suosittu maailma muuttunut valtavasti. Tässä vaiheessa voimme jäädä innolla odottamaan, mihin suuntaan eri lajit tulevat esimerkiksi seuraavan kymmenen vuoden aikana kehittymään. Varmaa on kuitenkin se, että jonkinlaisia muutoksia tullaan ehdottomasti näkemään.

Teknologia

Verkkokoulutusplatformien Evoluutio

Johdanto Verkkokoulutus on muuttunut huomattavasti vuosien varrella, ja se on nyt tärkeä osa nykyaikaista oppimista. Verkkokoulutusplatformit ovat tehneet oppimisesta entistä helpompaa ja saavutettavampaa. Tässä artikkelissa tarkastellaan verkkokoulutusplatformien evoluutiota ja kuinka ne ovat muuttaneet tapaa, jolla opimme. Alkuvaiheet 1. Tekstipohjaiset Koulutusmateriaalit Verkkokoulutus alkoi yksinkertaisilla tekstipohjaisilla materiaaleilla, kuten verkkokirjoilla ja artikkeleilla. Tämä oli askel kohti digitaalista oppimista, […]

Read More
Teknologia

5 lemmikkisovellusta, jotka voivat muuttaa elämääsi mielekkäällä tavalla

Jos olet kiinnostunut eläimistä, sinun kannattaa katsoa nopeasti joitain näistä hienoista lemmikkisovelluksista. Jotkut heistä ovat vain huvin vuoksi, mutta jotkut niistä ovat varmasti hyödyllisiä. Ne saattavat jopa auttaa sinua säästämään lemmikkisi elämää tai löytämään elämäsi rakkauden. Tagg – Lemmikkien seuranta Jos olet koskaan menettänyt lemmikkisi ennen kuin tiedät, että se on yksi pahimmista tunteista maailmassa, […]

Read More